Bli en Linux Terminal Power User med disse 8 triksene

Geoffrey_Carr

Innholdsfortegnelse:

Bli en Linux Terminal Power User med disse 8 triksene - Blog 2023
Bli en Linux Terminal Power User med disse 8 triksene - Blog 2023
Anonim
Det er mer å bruke Linux-terminalen enn å bare skrive kommandoer i den. Lær disse grunnleggende triksene, og du vil være godt på vei til å mestre Bash-skallet, som brukes som standard på de fleste Linux-distribusjoner.
Det er mer å bruke Linux-terminalen enn å bare skrive kommandoer i den. Lær disse grunnleggende triksene, og du vil være godt på vei til å mestre Bash-skallet, som brukes som standard på de fleste Linux-distribusjoner.

Denne er for de mindre erfarne brukere - Jeg er sikker på at mange av dere avanserte brukere der ute allerede kjenner alle disse triksene. Fortsatt ta en titt - kanskje er det noe du savnet underveis.

Tilleggsavslutning

Fanefelt er et viktig triks. Det er en flott tidsbesparende, og det er også nyttig hvis du ikke er sikker på en fil eller kommandos eksakte navn.

For eksempel, la oss si at du har en fil med navnet "veldig langt filnavn" i den nåværende katalogen, og du vil slette den. Du kan skrive hele filnavnet, men du må unnslippe mellomromstegnene riktig (med andre ord, legg til tegn før hvert rom) og kan gjøre en feil. Hvis du skriver inn rm r og trykk på Tab, vil Bash automatisk fylle filens navn inn for deg.

Selvfølgelig, hvis du har flere filer i den nåværende katalogen som begynner med bokstaven r, vet Bash ikke hvilken du vil. La oss si at du har en annen fil med navnet "veldig veldig langt filnavn" i gjeldende katalog. Når du klikker på Tab, fyller Bash "virkelig" delen, siden filene begynner med det. Etter det, trykk på Tab igjen, og du vil se en liste over matchende filnavn.

Fortsett å skrive ønsket filnavn og trykk på Tab. I dette tilfellet kan vi skrive inn en "l" og trykke på Tab igjen, og Bash fyller inn ønsket filnavn.
Fortsett å skrive ønsket filnavn og trykk på Tab. I dette tilfellet kan vi skrive inn en "l" og trykke på Tab igjen, og Bash fyller inn ønsket filnavn.

Dette fungerer også med kommandoer. Ikke sikker på hvilken kommando du vil ha, men vet det begynner med "gnome"? Skriv inn "gnome" og trykk på Tab for å se en liste.

rør

Rør tillater deg å sende utgangen av en kommando til en annen kommando. I UNIX-filosofien er hvert program et lite verktøy som gjør en ting bra. For eksempel, ls kommandoen viser filene i gjeldende katalog og grep kommandoen søker innspillet for et spesifisert begrep.

Kombiner disse med rør ( | tegn), og du kan søke etter en fil i gjeldende katalog. Følgende kommando søker etter ordet "ord":

ls | grep word

Image
Image

Wild Cards

De * tegn - det vil si stjernen - er et vilt kort som kan matche alt. Hvis vi for eksempel ville slette både "veldig langt filnavn" og "veldig langt filnavn" fra den nåværende katalogen, kan vi kjøre følgende kommando:

rm really*name

Denne kommandoen sletter alle filer med filnavn som begynner med "virkelig" og slutter med "navn". Hvis du kjørte rm * I stedet vil du slette hver fil i gjeldende katalog, så vær forsiktig.

Image
Image

Output Omdirigering

De > tegn omdirigerer en kommandos utdata til en fil i stedet for en annen kommando. For eksempel kjører følgende linje i ls kommandoen for å liste filene i gjeldende katalog, og i stedet for å skrive ut den listen til terminalen, skriver den ut listen til en fil med navnet "file1" i gjeldende katalog:

ls > file1

Image
Image

Command History

Bash husker en historie med kommandoene du skriver inn i den. Du kan bruke piltastene opp og ned for å bla gjennom kommandoer du nylig har brukt. De historie kommandoen skriver ut en liste over disse kommandoene, slik at du kan røre den til grep for å søke etter kommandoer du har brukt nylig. Det er mange andre triks du kan bruke med Bash historie, også.

Image
Image

~,. &..

De ~ tegn - også kjent som tilde - representerer den nåværende brukerens hjemmekatalog. Så, i stedet for å skrive cd / hjem / navn å gå til hjemmekatalogen din, kan du skrive inn cd ~ i stedet. Dette fungerer også med relative veier - cd ~ / skrivebordet ville bytte til den nåværende brukerens skrivebord.

På samme måte, . representerer gjeldende katalog og .. representerer katalogen over gjeldende katalog. Så, cd.. går opp en katalog. Disse fungerer også med relative baner - hvis du er i skrivebordsmappen og vil gå til mappen Dokumenter, som er i samme katalog som skrivebordskatalogen, kan du bruke cd../Documents kommando.

Image
Image

Kjør en kommando i bakgrunnen

Som standard utfører Bash hver kommando du kjører i den nåværende terminalen. Det er normalt bra, men hva om du vil starte et program og fortsette å bruke terminalen? Hvis du skriver inn firefox For å starte Firefox, vil Firefox overta terminal- og visningsfeilmeldinger og annen utgang til du lukker den. Legg til & operatør til slutten av kommandoen for å få Bash til å utføre programmet i bakgrunnen:

firefox &

Image
Image

Betinget utførelse

Du kan også ha Bash kjøre to kommandoer, den ene etter den andre. Den andre kommandoen utføres bare hvis den første kommandoen ble fullført. For å gjøre dette, legg begge kommandoene på samme linje, adskilt av a &&, eller dobbelt ampersand.

For eksempel, sove kommandoen tar en verdi i sekunder, teller ned og fullføres vellykket. Det er ubrukelig alene, men du kan bruke den til å kjøre en annen kommando etter en forsinkelse. Følgende kommando vil vente fem sekunder, og deretter starte gnome-skjermbildeverktøyet:

sleep 5 && gnome-screenshot

Har du flere triks å dele? Legg igjen en kommentar og hjelp dine medlesere!

Populært emne