Hva er fastvare? Definisjon og typer

Geoffrey Carr

Innholdsfortegnelse:

Hva er fastvare? Definisjon og typer
Hva er fastvare? Definisjon og typer
Anonim

Bedre kjent som 'programvare for maskinvare’, firmware er et program som kommer innebygd i et maskinvare, for eksempel et tastatur, en harddisk, en BIOS eller et skjermkort. Den er designet for å gi permanente instruksjoner til å kommunisere med andre enheter i et system og utføre funksjoner som grunnleggende inngangs- / utdataoppgaver.

Hva er fastvare

Fastvare, som drivere, har samme funksjon, men er forskjellig på en måte som den lagres på selve maskinvareenheten mens drivere er installert inne i operativsystemet. Også, fastvare kan starte på egenhånd og gjøre det det er programmert eller designet for å gjøre mens drivere må drives av operativsystemet.

Image
Image

Typer av fastvare

BIOS

Det første som kommer til liv etter at datamaskinen er slått på, er BIOS. Det kan samhandle med maskinvaren og kontrollere eventuelle ukjente feil. Det signalerer deretter et annet program kalt bootloader som gjør jobben med å våkne opp operativsystemet som sover inne i harddisken og legg det i tilfeldig tilgangshukommelse. Så, BIOS er primært ansvarlig for å håndtere datamaskinens maskinvarekomponenter og sørge for at de fungerer som de skal. Selv om det har vært bra, har programvaren på lavt nivå vært nesten uendret de siste to tiårene, og på grunn av dette blir den nå utdatert og ikke støttet av moderne teknologier. For eksempel bruker BIOS fortsatt 16-biters kode, mens de fleste bærbare datamaskiner og PCer kjører 32 og 64-biters kode.

EFI

EFI, den forkortede formen for Extensible Firmware Interface, er en spesifikasjon for en ny generasjon system firmware som gir de første instruksjonene som brukes av CPUen til oppstart av maskinvare og overfører kontrollen til oppstartslasteren. EFI, noen ganger også referert til som Unified Extensible Firmware Interface (UEFI), har visse fordeler over BIOS. For eksempel bidrar det til at PC-en støtter bare programvare som er pålitelig av PC-produsenten, dvs. den støtter en funksjon som kalles "Sikker oppstart" for å forbedre sikkerheten.

Å vite datamaskinens BIOS-versjon kan hjelpe deg med å finne ut om du har den nyeste versjonen av fastvaren. På Windows-datamaskiner kan du få fastvareversjonsinformasjonen ved hjelp av kommandoprompt. Alternativt kan du bruke en oppgraderingsassistent for enheten.

Generelt sett for å se fastvareversjonen av maskinvare, kan du åpne Devices Manager, utvide kategorien, velge maskinvare, høyreklikke på den og klikke Egenskaper. Nå under fanen Detaljer, velg Hardware Ids i rullegardinmenyen Propetry. Her i Verditabellen, bør du se fastvareversjonen.

Lese: Sjekk om PCen din bruker BIOS eller UEFI.

Oppdaterer firmware

Firmware oppdateringer er tilgjengelige fra maskinvareprodusentene. For eksempel kan en fastvareoppdatering for en nettverksrouter utgis for å fikse feil, sikkerhetshull eller forbedre dets evner.

Noen fastvareoppdateringer blir brukt normalt og virker som en vanlig programvareoppdatering. Andre kan imidlertid være ganske tidkrevende, da de kan innebære å kopiere fastvaren til en bærbar stasjon og deretter laste den på enheten manuelt. Når det er sagt, noen enheter, har en dedikert del i administrativ konsoll som lar deg bruke en fastvareoppdatering eller en brukerhåndbok for fullstendig referanse.

Det er ekstremt viktig å sørge for at enheten som mottar firmwareoppdateringen ikke slår av når oppdateringen blir brukt. En delvis fastvareoppdatering forlater fastvaren skadet, noe som kan skade utstyret. Så bare sørg for at når du starter en firmwareoppdaterer, la du fullføre oppdateringen.

Lese: Slik oppdaterer du BIOS.

Firmware vs Software differanse

Ofte blir ordet Firmware og programvare brukt utveksling, dvs. singel eller en samling av dataprogrammer tilordnet med noen oppgave å gjøre på maskinen. Men i virkeligheten er det arbeidet som definerer røttene til disse kategoriene (fastvare og programvare) der vi legger dem.

For eksempel er programvaren virtuell, slik at den kan kopieres, endres og ødelegges. Det lagres ofte i minnet som er lett tilgjengelig og til og med utskiftbart av brukeren. Men når det gjelder fastvare, er minnet det lagrer ofte innebygd i selve enheten og kan ikke byttes ut av brukeren. Dette gjøres med vilje for å hindre manipulering eller fjerning som det er kritisk for enheten å kjøre og kan forårsake alvorlige konsekvenser hvis fjernet.

Også programvare blir ofte oppgradert, og informasjonen som er lagret i den, blir ofte endret / endret ved hver utførelse av applikasjonen. I motsetning til dette endrer fastvaren ikke veldig mye med mindre du endrer innstillingene veldig ofte. Det er også svært lite eller ingen krav om å endre fastvaren til en enhet.

Håper dette forklarer hvilken fastvare betyr.

Populært emne