Forskjellen mellom .com,. NET, .org og hvorfor vi er i ferd med å se mange flere toppdomener

Geoffrey_Carr

Innholdsfortegnelse:

Forskjellen mellom .com,. NET, .org og hvorfor vi er i ferd med å se mange flere toppdomener - Blog 2023
Forskjellen mellom .com,. NET, .org og hvorfor vi er i ferd med å se mange flere toppdomener - Blog 2023
Anonim
.com,.net,.org og andre nettside suffikser er kjent som "topp-nivå domener" (TLDs). Mens vi normalt ser bare noen få av disse, er det hundrevis av dem - og det kan være tusenvis mer snart.
.com,.net,.org og andre nettside suffikser er kjent som "topp-nivå domener" (TLDs). Mens vi normalt ser bare noen få av disse, er det hundrevis av dem - og det kan være tusenvis mer snart.

Domener på toppnivå administreres av Internet Assigned Numbers Authority (IANA), som drives av Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).

Generiske toppnivådomener

Kanskje de vanligste toppnivådomenene er.com,.net og.org. Opprinnelig hadde hver et unikt formål:

  • .com: Kommersielle (for-profit) nettsteder
  • .net: Nettverksrelaterte domener
  • .org: Non-profit organisasjoner

Imidlertid tilbyr disse toppnivådomenene alle åpne registrering - alle kan registrere et.com,.net eller.org-domene for et nettsted (mot avgift). Forskjellen mellom domenene har i stor grad gått tapt, selv om det fortsatt finnes ideelle organisasjoner som foretrekker.org.

Det finnes en rekke andre domener som ble lagt til senere for å ta litt av stresset fra de opprinnelige generiske toppnivådomenene (gTLDs), inkludert.biz og.info. Imidlertid bruker færre nettsteder disse toppnivådomenene - det er mer merkegjenkjenning knyttet til et.com-domene. For øyeblikket er.com det klart mest populære toppnivå domenet - nesten 50 prosent av nettstedene Googles besøk bruker.com-toppdomenet. (Kilde)

Åpne vs Lukkede TLDer

I motsetning til de ovennevnte toppnivådomenene, som er "åpne", slik at de tillater at noen registrerer et domene uten å oppfylle noen kvalifikasjoner, er mange TLDer "lukket." Hvis du for eksempel vil registrere et.museum,.aero, eller.travel-domene, må du verifisere at du er en legitim museum, flyselskap eller turisme-relatert enhet.

Landspesifikke toppnivådomener

Det er hundrevis av landsspesifikke toppnivådomene. For eksempel er.uk-domenet for Storbritannia,.ca-domenet er for Canada, og.fr-domenet er for Frankrike.

Noen av disse landsspesifikke domenene er stengt og tillater bare borgere og bedrifter i landet å registrere seg, mens noen tillater åpen registrering for alle å registrere seg.

For eksempel er det populære.ly-domenet, spesielt brukt av bit.ly og andre URL-kortingstjenester, faktisk det landspesifikke domenet for Libya. Det tillater i stor grad åpen registrering, selv om det er noen begrensninger rundt innholdstypen et nettsted med et.telt toppdomen kan inneholde.

Unikt har USA noen landsspesifikke domener som ikke er landskoder:

  • .edu: Utdanningsinstitusjoner i USA
  • .gov: amerikanske myndigheter
  • Miljø: US militær bruk

Fremtidige toppnivådomener

I 2012 tillot ICANN selskaper å søke om nye generiske toppnivådomene. Listen over programmer er lang. For eksempel søkte Google om domener som.google,.ol,.youtube og.docs. Mange bedrifter søkte etter domener som matchet firmaets navn, for eksempel.mcdonalds og.apple. En rekke selskaper har også gjort en grep for generiske domenenavn som.pizza,.security,.download og.beer.

Ingen av disse nye domenene har kommet på nettet ennå, men det ser ut til at vi snart kommer til å se flere toppdomene.

For en komplett liste over de nåværende toppnivådomenene som er i bruk, sjekk ut siden for rotsone-databasen på IANAs nettsted.

Populært emne