Den store debatten: Er det Linux eller GNU / Linux?

Geoffrey_Carr

Innholdsfortegnelse:

Den store debatten: Er det Linux eller GNU / Linux? - Blog 2023
Den store debatten: Er det Linux eller GNU / Linux? - Blog 2023
Anonim
Du vil vanligvis se Linux-operativsystemet referert til som "Linux" online. Begrepet "GNU / Linux" brukes imidlertid i stedet i stedet. Linux og GNU / Linux refererer til det samme operativsystemet og programvaren, og det er en kontrovers over hvilket term som er mer hensiktsmessig.
Du vil vanligvis se Linux-operativsystemet referert til som "Linux" online. Begrepet "GNU / Linux" brukes imidlertid i stedet i stedet. Linux og GNU / Linux refererer til det samme operativsystemet og programvaren, og det er en kontrovers over hvilket term som er mer hensiktsmessig.

Vi er ikke her for å ta en side i denne gamle debatten, men denne artikkelen skal hjelpe deg å forstå hvorfor det er en navngivende kontrovers og hva forskjellen er mellom vilkårene "Linux" og "GNU / Linux."

Hva er "Linux"?

"Linux" i seg selv er bare kjernen - kjernen av operativsystemet. Annen programvare, for eksempel GNU C-kompilatoren, brukes til å kompilere kjernen, bash-kommandolinjeskallet, GNU-shellverktøyene (alle de grunnleggende kommandoene du vil bruke på en kommandolinje), X.org grafisk server, et grafisk skrivebord som Unity, og programvaren som kjører på toppen av det grafiske skrivebordet, som Firefox, produseres alle av forskjellige utviklere.

Linux-distribusjoner samler alle denne forskjellig programvare fra forskjellige utviklere og kaller hele pakken "Linux." For mer informasjon om Linux-distribusjoner og hva de gjør, les HTG Forklarer: Hva er Linux Distro og hvordan er de forskjellige?

GNU-prosjektet

Richard Stallman laget planer for GNU i 1983. GNU skulle være et komplett, Unix-kompatibelt operativsystem bestående av gratis programvare. GNU er et rekursivt akronym som står for "GNU's Not Unix!" ("Gratis programvare" er et lignende uttrykk for open source-programvare, selv om fri programvare fokuserer mer på "frihet." Men det er en annen kontrovers.)

I 1991 hadde GNU-prosjektet fullført mange av stykkene av GNU-operativsystemet, inkludert GNU C Compiler (gcc), bash kommandolinjeskall, mange shellverktøy, Emacs-tekstredigereren og mer. Andre deler av operativsystemet kan leveres av allerede eksisterende fri programvare, for eksempel X Window System, som ga et grafisk skrivebord.

Kjernen av operativsystemet - GNU Hurd-kjernen - var imidlertid ikke fullført. GNU-prosjektet valgte en ambisiøs mikrokjerneløsning for kjernen, noe som resulterte i lange forsinkelser. (Fra og med 2013 har GNU Hurd-kjernen vært i utvikling i 23 år, og ingen stabil versjon er noen gang blitt utgitt.)

Linux ankommer

Kjernen ble sett på som "det siste borte stykket" av GNU-operativsystemet ved GNU-prosjektet. I 1991 lanserte Linus Torvalds den første versjonen av Linux-kjernen. Det var nå nok programvare for et helt gratis operativsystem, og distributører (som moderne "Linux-distribusjoner") forankret Linux-kjernen, GNU-programvaren og X Window System sammen.

I begynnelsen var det litt debatt om hva disse fordelingene skulle kalles. I 1992 valgte Yggdrasil-prosjektet navnet "Yggdrasil Linux / GNU / X" for sin kombinasjon av programvare. GNU / Linux er den foretrukne termen avansert av Richard Stallman og Free Software Foundation. Debian refererer fortsatt til programvaren som "GNU / Linux" i dag.

Image
Image

Saken for GNU / Linux

GNU-prosjektet utgjør en stor del av standard "Linux" -systemet og var et prosjekt beregnet på å utvikle et fullt operativsystem, kalt GNU. En betydelig del av Richard Stallmans innvendinger mot begrepet "Linux" er imidlertid at det viser ned GNUs betydning og dets opprinnelige formål: som et helt gratis operativsystem som skal gi brukerne frihet. Dette er sammenflettet med debatten om "fri programvare" - et begrep som skal fokusere på frihet - og "åpen kilde" - et begrep som skal fokusere på tekniske fordeler og nedbryte den filosofiske vinkelen.

Som Richard Stallman sa i et intervju med ZNET i 2005:

Linux was not designed with the goal of liberating cyberspace, and the motives for Linux would not have given us the whole GNU/Linux system.

Today tens of millions of users are using an operating system that was developed so they could have freedom - but they don’t know this, because they think the system is Linux and that it was developed by a student “just for fun’.”

Flere av hans tanker om emnet kan leses på GNUs nettside.

Image
Image

Saken for Linux

Proponenter av begrepet "Linux" hevder at det er en feil å bare fokusere på GNU, da gjennomsnittlig distribusjon inneholder programvare fra en rekke organisasjoner og kan kalles Mozilla / KDE / Apache / X.org / GNU / Linux med tilsvarende begrunnelse.

Begrepet Linux brukes også av flere personer - hvis ikke noe annet, er det et enklere og enklere navn å huske, skrive og uttale. Og uansett det ideelle navnet er, er selve operativsystemet generelt referert til som Linux av de fleste. Du finner det referert til som "Linux" her på How-To Geek og andre steder fordi det er et mer vanlig begrep som leserne umiddelbart forstår.

Vi slutter med et sitat fra Linus Torvalds i 1996:

Umm, this discussion has gone on quite long enough, thank you very much.

It doesn’t really _matter_ what people call Linux, as long as credit is given where credit is due (on both sides). Personally, I’ll very much continue to call it “Linux”

Image Credits: Francois på Flickr, Alison Upton, Gisle Hannemyr på Flickr

Populært emne